Program

Der venter publikum et sandt bombardement af oplevelser, når vi i weekenden op til skolernes sommerferie genskaber Kampen om Als.

Fredag eftermiddag kl. 16.30-18.30 lægger vi ud med med et historisk optog, hvor alle deltagere i flotte uniformer og historiske dragter marcherer gennem Sønderborg by.

Lørdag kl. 10.00-18.00 er der med udgangspunkt i krigen 1864 være masser af aktiviteter for hele familien i soldaterlejren på Kær Halvø nord for Sønderborg.

Hovedbegivenheden er tidligt søndag morgen, hvor preussiske soldater i ly af nattemørket krydser Alssund. Vi opfører krigens afgørende slag på det historisk korrekte tidspunkt kl. 2.00-4.00. Kanonerne brager og det danske panserskib Rolf Krake dukker frem og forsøger at stoppe overgangen. Men vil det lykkes?

Fredag den 29. juni

Den historiske parade
Start ved Sønderborg Slot

16.30: Eksercits ved Den Historiske Brigade Als foran Sønderborg Slot.

16.45: 1864 kanonen affyres fra slotskajen og Den Historiske Brigade Als marcherer fra Sønderborg Slot til Rådhustorvet.

17.00: Sønderborgs borgmester byder Den Historiske Brigade Als velkommen til Sønderborg. Optoget fortsætter herefter til Apotekerhaven foran Borgen.

17.20: 1864 feltgudstjeneste i Apotekerhaven. Optoget fortsætter til Det Sønderjyske Hus ved Rønhave Plads.

17.45: Optrin foran Det Sønderjyske Hus. Fra Rønhave Plads går turen videre ned ad Helgolandsgade og Sønder Havnegade tilbage til Sønderborg Slot.

18.30: Optoget slutter ved Sønderborg Slot

Lørdag den 30. juni

10.00 – 18.00 Soldaterlejren er åben.

Kær Vestermark nord for Sønderborg.

Entré: Voksne: 80 kr., børn: 50 kr.

Billetter kan købes ved indgangen.

Billetten giver adgang til soldaterlejren lørdag og til nattens genopførelse af preussernes erobring af Als.
Soldaterlejren åbner med aktiviteter og demonstrationer for publikum. Du kan blandt andet opleve:
– Kampdemonstration ved Den Historiske Brigade Als
– Hjemmefronten – kvinderoller og tøj (kvinder fra yderst til inderst)
– Øjenvidneskildringer fra krigen 1864
– Markedsplads
– Lazaret med fortælling og demonstration
– Kuglestøbning
– Konkurrence mellem for- og baglader
Marketenderen sælger alt, hvad hjertet kan begære. Smag blandt andet Madam Mangors lækre rugbrødscharlotte lavet over bål.

Søndag den 1. juli

2.00 – 4.00: Slaget om Als

Kær Vestermark nord for Sønderborg.

Entré: Voksne: 80 kr., børn: 50 kr.

Billetter kan købes ved indgangen.

Har du en billet fra dagens soldaterlejr, giver denne også adgang til nattens genopførelse af preussernes erobring af Als.

2.00: Soldaterlejren åbner. Fornem den nervøse stemning og hør øjenvidneberetninger fra 1864. Billeder vises på stort lærred, og der kan købes kaffe hos marketenderen.

2.40: Publikum går samlet ned til vandet, hvor slaget introduceres. Danske soldater går vagt. Nervøs stemning.

3.00: De danske soldater går vagt ved Alssund, da de pludselig kan ane en bevægelse ude på vandet. 2.500 kampklare preussiske soldater er på vej over vandet i robåde. Danskerne indleder straks beskydningen, men det lykkes preusserne at gå i land. Hårde kampe udvikler sig mellem de danske og preussiske soldater, og der kæmpes med både kanoner, geværer og bajonetter. Panserskibet Rolf Krake dukker op og beskyder de preussiske både på vandet, men kan skibet nå at vende kampen?

4.00: Kampen er slut, og de sårede bæres til lazarettet. Publikum hilser på deltagerne i Den Historiske Brigade Als.